Home Simplified Chinese Version Malay Version of Singapore Tamil Version Singapore Travel Guide
Logo of former Singapore General Post Office now the Fullerton Hotel : www.Aseannewsetwork.com
Fotografi dari Singapura Infomasi Pelawat Singapura
Fotografi dari Singapura
Sila muat turun fotografik kami Salinan yang beresolusi rendah mengenai Republik Singapura. Jika anda inginkanan salinan yang beresolusi tinggi, anda boleh menghubungi saya secara langsung. Tolong menyambung semula ke muka surat ini, jika anda menggunakan salinan sendiri.
» Show all Images
 Latest news from AseanNewsNetwork.com

Sejarah Singapura


Penjajahan di Singapura
Pusat Dagangan di Singapura
Singapura dan Pusat Dagangan Dunia
Pentadbiran Inggeris di Singapura
Sejarah Moden Singapura

Penjajahan di Singapura

Sir Stamford Raffles Statue in Singapore's Central Business District Penjajahan adalah proses pada suatu kepimpinan yang tidak di senangi oleh sesebuah negara terhadap negara yang lain, lazimnya ia bertujuan kepada meraih keuntungan. Keuntungan yang di raih dari mengukuhkan perdagangan yang kuat di negara yang di jajah. Dalam sejarahnya, pulau ini, Singapura, pada asalnya adalah tempat perkampungan nelayan melayu. Ia terbukti menjadi tempat yang sangat berbaloi pada nelayan kerana kedudukannya yang berada di mulut sungai Singapura. Sebelumnya ia hanyalah sebagai persetujuan perjanjian Eropah tapi sekarang mendapat pengiktirafan sebagai pulau bandaraya. Ramai suku peribumi dan penduduk desa yang tinggal di kawasa perairan berhampiran sungai dan pulau. Sejarah juga menytakan bahawa Syarikat Inggeris Timur India - (British East India Company) yang di ketuai oleh Sir Stamfort Raffles telah menubuhkan syarikat perniagaan di pulau yang mana menjadikan Singapura pusat komersial yang paling berpengaruh dalam lingkungan tahun 1989. Angkatan pertahanan Singapura di bawah naungan Syarikat Inggeris Timur India juga berkebolehan dengan cermelangnnya. Kuasa ketenteraan negara adalah jentera bagi negaranya yang bersinonim. Ini menjadikan Singapura pusat tercanggih yang mendapat takrifan melalui kejayaan komersial dan kuasa ketenteraan. Secara dasarnya, Singapura pernah berada di tengah-tengah kepinpinan Inggeris di Asia Tenggara.
Berbalik ke atas


Pusat Dagangan di Singapura

Penempatan bagi penubuhan pada pusat perdagangan Singapura, pulau ini telah menjadi salah satu daripada yang terpenting di dunia. Campurtangan kerajaan Inggeris dalam semenanjung Melayu pada tahun 1920an, telah merubah Melayu dalam perusahaan pengeluar utama getah dan tin. Ianya telah dieksport dari Singapura. Sehingga akhir abad yang ke-19 Singapura talah menjadi pusat pengurusan awam pada Malaya sehingga Kuala Lumpur di isytiharkan sebagai ibu negara bagi Singapura. Dalam tahun 1934, pemerintahan Inggeris telah memansuhkan kuasa kepimpinan syarikat Timur India dan laluan perdagangan di perluluskan. Ia telah menjadi kenyataan daripada perjanjian dua hala dalam tahun 1842. Perjanjian dua hala ini adalah perlindungan berjangkamasa untuk beberapa jenis perjanjian yang di tanda- tangani oleh beberapa negara Asia Tenggara seperti Cina, Jepun dan korea bersama kuasa barat dalam awal abad ke-20an. Ia adah fasa dalam sejarah apabila negara Asia tidak terdaya mencegah tekanan ketenteraan yang di kenakan terhadap mereka dari kuasa luar sebagai perjanjian dua hala yang terpaksa di tandatangani oleh negara Asia yang mengalami kegagalan ketenteraan.
Berbalik ke atas


Singapura dan Pusat Dagangan Dunia

Memperkenalkan kapal mel (kapal yang mengguanakan kuasa wap) sebagai pengangkutan muatan barangan, Membuatkan pemunggahan menjadi cepat dan murah kerana kapal mel mempunyai kuasa muatan yang tinggi berbanding dengan kapal layar. Ini menjadi factor utama yang menyumbang kepada kemakmuran dagangan di Singapura. Pembukaan Tembusan Suez secara amnya telah memberikan kesan yang mendadak kepada kepentingan dagangan ynag menjadikan perjalanan ke negara jiran seperti Eropah ke Asia menjadi lebih singkat juga sebagai peluang bagi peningkatan dagangan di Singapura. Aktiviti Komersial yang memberi kemanfaatan kepada Singapura ialah sebagai memberi pedagang faedah untuk mengimport atau mengeksport barang dagangan mereka tanpa perlu membayar cukai import, kebiasaannya pada keuntungan margin. Keuntungan pada dagangan telah di capai kerana syarat dagangan dan kepentingannya. Sebagai contoh, permintaan kepada rempah-ratus di Eropah telah lama bergabung menjalankan usaha besar-besaran bagi melakar dagangan yang menjadikan Singapura penempatan perdagangan terpenting. Singapura meraih keuntungan dari penetapan harga pada nilai pasaran yang tinggi yang di sifatkan terlalu inggi oleh sesetengah negara melebihi dari harga asalnya. Dalam kontek Singapura masa kini, bentuk dagangan sebegini dan mencari keuntungan telah bertukar pada kawalan kastam dengan penyukaian levi kastam pada pelbagai jenis barangan.
Berbalik ke atas


Pentadbiran Inggeris di Singapura

Walaupun Ekonomi berkembang dengan pesatnya, pentadbiran Inggeris tidak tertarik dengan pulau Singapura. Sebagai jawapan kepada perhidmatan kesihatan awam yang telah lama terabai dan masyarakat Singapura yang terjejas dari penyakit seperti cholera dan penyakit champak ringan. Kekurangan khasiat telah menjadi kepentingan utama di antara masyarakat setempat dan penghisapan candu yang berleluasan menghantui social.

Mendadaknya kenaikkan jumlah penduduk dan sehingga masa itu dagangan Inggeris tidak terjejas, pentadbirannya yang tidak mengindahkan perihal-ehwal negara. Telah sedia maklum bahawa keuntungan adalah kunci utama pada penjajahan dan cengkama imperialisme. Mereka kurang menghormati budaya setempat dengan membangkitkan budaya mereka, masyarakat dan ekonomi yang mereka tunggak dimana mereka tidak lagi memahami keperitan masyarakat setempat yang di jajah atau di bawah naungan pemerintahan hegemoni. Pentadbiran Inggeris tidak mengesankan pada pertumbuhan ekonomi yang di jajah, Singaapura tersangat penting kepada mereka. Mereka tidak memahami bahasa dan budaya masyaraka setempat dan terbukti hanya menjadi penjajah dengan tidak mengambil berat untuk memelihara kepentingan negara dan tidak membantu pada perkembangan social.

Karangan dari Datio Fo,�Kulit hitam dan Toping putih� - (Black skins dan White masks) merumuskan bahawa penjajahan tidak pernah mencipta sejarah tentang negara yang di cabuli, mereka sentiasa mencipta serta memperbesarkan sejarah negara ibunda mereka. Kemungkinan inilah menjadi sebab mengapa terjadinya pencairaan pada intisari sejarah dan setiap negara menyimpan pandangan berbeza tentang potongan sejarah dan penempatan penjajahan, belajar menumpukan pandangan pada kemansuhan Eropah dari tumpuan sejarah, sejajar menerusi proses penyesuaian, mengubahsuaian dan tumpuan pakar penulisan untuk pembentukkan sejarah dan meletakkan keseimbangan tumpuan pandangan kepada pembaca.

Pemerintahan Inggeris telah dimansuhkan dalam 1942 dan Tentera Imperial Jepun menakluki Singapura. Akibatnya jajahan Inggeris telah di ambil alih dengan penempatan Jepun, peperangan mengembalikan Singapura kepada zaman kemasyhuran pemerintahan tentera. Peperangan di Singapura terjadi apabila empayar Jepun menakluki Singapura. Singapura adalah negara yang bersepakat menentang pemerintahan Axis semasa Perang Dunia ke- II. Pemerintahan Axis seperti Jepun, German dan Italy. Singapura yang pernah menjadi tapak pada tentera Inggeris juga pernah di panggil dengan gelaran �Giberaltar of the East� - (Giberaltar di Timur). Yang mengejutkan ialah apabila Jepun menempatkan ketenteraannya dan regim penjajahan dalam tempoh 8-9 hari, iaitu pada 7hb Febuari 1942 sehingga 15hb Febuari 1942. Peperangan yang berlaku di Singapura adalah penyerahan kalah yang terbesar pada ketenteraan Syarikat Inggeris Timur India. Churchill pernah mengulas bahawa kejatuhan Singapura ketangan Jepun adalah bencana yang terbesar dalam sejarah Inggeris.
Berbalik ke atasSejarah Moden Singapura

Dalam tahun 1965 Singapura telah menjadi negara merdeka dan telah menjadi simpulan di antara negara Komanwel pada 9hb August 1965. Kemudian, dalam tahun 1965 Singapura telah rasminya menjadi sebahagian daripada negara Banga-bangsa Bersatu (United Nation) iaitu pada bulan September. Dari saat itu, kemerdekaan Singapura telah berjaya memecah keluar dari belenggu hegimoni dan taraf hidup mereka juga meningkat dengan pesatnya.

Kini, Singapura di senaraikan di tangga teratas oleh pelancong yang inginkan kenikmatan syurga dunia. Pelaburan asing secara langsung terus meningkat dan tanbahan faedah bagi memenuhi industeri yang bertaraf antarabangsa yang mana telah merubah Singapura ke dalam industri pusat utama, penempatan dagangan, pelajaran, perbandaran dan permodenan. Singapura kini boleh berbangga sebagai negara cermelang dalam kemahiran daya cipta yang mengundang masyarakat berbilang negara juga daripada cara hidup yang berbagai untuk melangganinya.

Perancangan perindustrian telah di lakarkan oleh Albert Winsemius, pakar ekonomi Belanda dan Singapura mengaup keuntungan dari keperincian social dan perancangan ekonominya. Sebagai taksiran kadar GDP, Singapura adalah negara ke-5 terkaya di dunia. Untuk kali pertama dalam sejarah ke Singapuraan bekalan ekonomi telah di kumpulkan dalam bentuk billion hasil daripada simpanan rasmi dengan keizinan Presiden sebagai sebahgian daripada pakej pemulihan pada 5hb Febuari 2009 di bawah kepimpingan Menteri Keuwangan Singapura, Tharman Shanmugaratnam. Simpanan Rasmi Singapura dengan sendirinya menyampulkan US $170.333 billion. Menurut banci ekonomi Singapura telah di senarai sebagai bandar penempatan ke-10 yang termahal di dunia. Inilah hasil daripada daya penghasilan dan penduduk kosmopolitan di Singapura yang hidup dengan harmuni dan pengaruh dari bangsa cina setempat yang membentuk jumlah penduduk suku kaum yang terbesar.
Berbalik ke atas


» Pelancongn di Singapura
» Pertumbuhan Ekonomi Singapura
» Sejarah Singapura
» Hotel Pilihan di Singapura
» Seni dan Budaya Singapura
» Pemerintahan dan Politik Singapura
» Aplikasi Singapura J2ME gratis
» ข้อควรรู้สั้นๆเกี่ยวกับประเทศสิงคโปร์
» الحقائق السريعة عن سنغافور
Latest news from AseanNewsNetwork.com
[ Polici Peribadi ] - [ Team ] - [ Tentang kami ] - [ Portfolio Pekerjaan ]
Copyright 2001-2011 by Big 5 Media Group, Big5mediagroup.com